eifelfair
Criteria

Rundvlees

Oorsprong van de kalveren

Zoals voor alle EIFELFAIR-producten is ook voor rundvlees de herkomst van de dieren een van de belangrijkste criteria. EIFELFAIR-runderen worden geboren in België, Luxemburg, Duitsland, Nederland of Frankrijk. Het referentiedistrict is beperkt tot 200 km rond Sankt Vith (B). Dierenpaspoort en zonekaart maken een perfecte traceerbaarheid mogelijk. Dit draagt bij tot de duurzaamheid van EIFELFAIR- vleesproducten dankzij korte transportroutes.

Ras

EIFELFAIR-rundvlees is afkomstig van vleesrassen en rassen met een dubbel doel. Het dierenpaspoort maakt ook hier controle en de beste kwaliteit mogelijk.

Houding

De respectvolle behandeling van dieren ligt alle EIFELFAIR-partners dicht aan het hart. Elke dag worden grote inspanningen geleverd om de dieren te beschermen tegen talrijke weersomstandigheden. Het mesten gebeurt uitsluitend in de Eifel en de Ardennen - zowel op de weide als in de stal. EIFELFAIR staat geen aanbinden toe en dringt aan op ten minste 5 meter2 stalruimte voor elk van de runderen. Bij het houden van runderen in de wei moeten de voedercriteria en de natuurlijke bestrijding van schadelijke organismen in acht worden genomen. EIFELFAIR garandeert de naleving van de maatregelen dankzij de controle van de zonekaarten en de interne audits.

Voeding

Het afmesten van elk EIFELFAIR-rund heeft een vaste minimumduur van twee maanden. Op de weide eten de runderen vers gras en krachtvoer, in de stallen ruwvoer (kuilgras, hooi, stro) en krachtvoer. Het krachtvoer voor EIFELFAIR-geschikt voer mag uitsluitend bestaan uit de volgende voedingsmiddelen: gedroogde bietenpulp, oude tarwekorrels, maïsglutenvoer, maïs, lijnzaadkoek, gerst, suikerbietenmelasse, plantaardige lijnzaadolie en natriumchloride. Genetisch gemodificeerde diervoeders zijn strikt verboden. Ook mag er geen soja in de voeding worden gebruikt. De oorsprong van het voer is beperkt tot een perimeter van 300 km. Bindende contracten met mesters en voerleveranciers garanderen de kwaliteit van EIFELFAIR-producten. Dit zorgt ook voor duurzaamheid in het voedingsproces.

Leeftijd

EIFELFAIR-runderen hebben een minimumleeftijd van 18 maanden en een maximumleeftijd van 75 maanden vóór de slacht.

Vervoer naar het slachthuis

EIFELFAIR zorgt voor korte afstanden. Het vee wordt rechtstreeks van de mester naar het slachthuis vervoerd. De maximale transporttijd voor de dieren is 2 uur. In het transportvoertuig krijgt elk dier gegarandeerd een ruimte van minimaal 1,5 m2 en wordt voldoende strooisel verstrekt. Alleen EIFELFAIR- dieren zijn toegestaan in het transportvoertuig. EIFELFAIR staat er ook op dat de runderen op de dag van levering worden geslacht. Door middel van officiële contracten, QM-controlelijsten, tachografen en camera's kunnen wij de naleving van deze vervoerscriteria en een respectvolle behandeling van elk individueel dier garanderen.

Slacht

EIFELFAIR hecht er veel belang aan dat elk gemerkt stuk vlees kan worden getraceerd naar zijn oorsprong. Dankzij controlesystemen wordt het hele proces begeleid en kan een zeer lage stressbelasting voor de dieren worden gegarandeerd. Inspectie van dieren, hygiënerichtlijnen en de daaropvolgende gekoelde opslag van EIFELFAIR-goederen voldoen aan alle nationale en Europese wettelijke richtlijnen en vereisten.

Versnijding

EIFELFAIR-vlees wordt in het slachthuis gescheiden van andere vleesproducten versneden. Dit voorkomt elk contact met ander vlees. Professionele werknemers en een standaard snijplan garanderen professioneel snijwerk. Ook hier gelden wettelijke criteria die absolute kwaliteit garanderen tot en met de etikettering.

Kwaliteit

De kwaliteit van EIFELFAIR-rundvlees wordt niet alleen gekenmerkt door de omlijnde professionaliteit van de veehouderij, het slachten en het uitsnijden, ook een driemaandelijkse proeverij met veeleisende criteria als malsheid, smaak, marmering en kleur staan garant voor de smaakkwaliteit van EIFELFAIR- rundvlees. Met een slachtgewicht van 300-420 kg, een vlezigheid van categorie R en U, een vetgehalte van 3 tot 4, de afwezigheid van beschadigingen, abcessen of verklevingen en een regelmatige analyse op salmonella, kiemgetal en enterokokken verzekert het EIFELFAIR-label een onovertroffen kwaliteitsnorm.

Transparantie

EIFELFAIR verzekert u van een absoluut volledige traceerbaarheid. Dankzij een modern goederenbeheersysteem en digitale gegevensverzameling kan de oorsprong van elk stuk volledig worden getraceerd. Eerlijke, respectvolle handel is de reden voor het EIFELFAIR-label. Wij zijn ervan overtuigd dat wij alleen met strenge regels en discipline kunnen blijven leven in een van de mooiste regio's van Europa.

EIFELFAIR

Kwaliteit uit Eifel & Ardennen